Pools servies 30 tot 40% onder de dealerprijs

Pools Servies

Pools servies historie


Pools servies heeft een rijke historie waarvoor we terug moeten naar waar het allemaal begonnen is. In de toenmalige Duitse grensplaats Bunzlau (nu Boleslawiec). Hier was het maken van Pools servies van aardewerk een volkskunst. Het Poolse servies bestond destijds uit kruiken en tafelgerei versierd met een reliëf. In dezelfde periode begon men te experimenteren met gekleurd glazuur, spons technieken en verschillende decoraties. Het pools servies uit Bunzlau was erg gewild en vond daardoor zijn weg door heel Europa. Anno nu is het Bunzlau servies ook heel populair buiten Europa aan het worden.Vooral Amerika, Japan Canada, Taiwan zijn gretige afnemers van dit mooie Bunzlau servies.

Door deze toename van de vraag uit de gehele wereld worden de wachttijden van bestellingen van Bunzlau servies wel steeds langer.

Deze kunnen oplopen naar soms een jaar ( afhankelijk van het decor)

Bunzlau servies bestaat al sinds 1900. In het begin van de 20 ste eeuw was het eerste decor de 'Pauwenoog'. Deze wordt nog steeds zo gemaakt. In de loop der jaren zijn er steeds meer decors toegevoegd, nu zijn er meer dan 3200 decoraties om uit te kiezen.

Het Bunzlau servies is handgemaakt en met de hand gestempeld, geschilderd aardewerk, wordt gemaakt in Boleslawiec, dat is een grote stad in het zuid westen van Polen.

 

Pools servies: de productie


Zo'n 600 mensen zijn verantwoordelijk voor de gehele productie van het bunzlau servies, 300 van hen werken op de afdeling decoratie. Met twee of drie meestal vrouwen, werken zij in kleine aparte ruimtes in de fabriek aan het decoreren Tegenwoordig wordt dit door ontwerpers en kunstenaars van de Academie voor de Fijne Kunst in Polen gedaan. Zij bepalen en ontwerpen de vele mooie Bunzlau motieven van het servies die met de hand (gestempeld of beschilderd) op het aardewerk worden aangebracht.


De kunstenaars gebruiken lood- en cadmiumvrije kleurstoffen en glazuren en brengen met behulp van natuurlijke sponsjes/stempeltjes de patronen en ontwerpen op het servies aan. Meer exclusieve ontwerpen worden met een penseel op het aardewerk geschilderd. Deze stukken zijn bekend en getekend als Unikat.

 

Kwaliteit pools servies


Het aardewerk is mat beige en is dan voor de eerste keer gebakken. Het gaat daarna naar de decoratieafdeling. Hier wordt alles beschilderd. De natuur is een een grote inspiratievorm, kijk maar naar de verschillende decors er is altijd wel een takje bloemetjes in te herkennen. Alles wordt met de hand gestempeld of beschilderd. Het ambachtelijke handwerk maakt ieder onderdeel uniek. 

Als de verf droog is, wordt er een ecologische glazuurlaag op het pools servies aangebracht. Zo komen de karakteristieke tinten blauw, rood en groen tevoorschijn en krijgt het Bunzlau glans. De decoratie zit onder het glazuur en is dus heel goed beschermd tegen beschadigingen. Ook verkleuren of vervagen van het pools servies door bijvoorbeeld de invloed van zonlicht is uitgesloten.

Dan gaat het Pools servies voor de tweede keer de oven in op 1250 graden Celsius. Hierdoor krijgt het pools servies de keramiek-status. Het servies is dus harder dan gewoon aardewerk (Steengoed). Het servies van Bunzlau kan dan ook in de oven, afwasmachine en in de magnetron. Het pools servies is gemakkelijk in gebruik, heeft een prachtige uitstraling en past in ieder interieur. Het pools servies is zo veelzijdig dat je ieder keer weer een een unieke en prachtige tafel creëert.